• Информирајте се за штетните хемикалии во производите!
 • Внимавајте што купувате!
 • Внимавајте на составот на производот кој го купувате!
 • Изберете безбедни алтернативи!
 
 
Влијанија На Хемикалиите
 
Calcium hydroxide

 • Го иритира респираторниот тракт, предизвикува кашлање, хемиски бронхитис.
 • При голтање може да предизвика внатрешно крварење, повраќање, дијареа, и колапс.
 • Ги иритира очите, дури може да предизвика слепило.
 • Иритант и за кожата при долготрајно изложување.
Talc

 • Не е препорачливо за деца под 3 години, не смее да се употребува на иритирана кожа, особено не кај гениталната област, бидејќи го зголемува ризикот од рак на јајниците.


 • Претставува иритант за кожата и очите.
Formaldehyde

 • Предизвикува алергиски реакции и е канцероген.
Bronopol

 • Повисока концентрација може да предизвика алергиски реакции.
 • Токсичен е за белите дробови и е иритант за кожата и очите.
Methylparaben, ethylparaben

 • Потенцијални ендокрини ефекти.
Methylisothiazolinone (MIT)

 • Претставува алерген и цитотоксин.
Geraniol

 • Повисока концентрација може да предизвика алергиски реакции.
Methylchloroisothiazolinone (5-chloro-2-methyl-4-isothiazolinоne)

 • Претставува алерген за 1,7% од луѓето.
 • Може да е иритант или да предизвика и хемиски изгореници.
Benzyl alcohol

 • Токсичен и опасен, особено во продукти кои се нанесуваат околу и на устата.
Benzyl alcohol

 • Токсичен и опасен, особено во продукти кои се нанесуваат околу и на устата.
Phenoxyethanol

 • Претставува иритант за очите, кожата или белите дробови, особено ако се проголта.
Thioglycolic Acid

 • Оваа киселина е токсична и корозивна.
2-(4-terc-butylbenzyl)propionaldehyde

 • Се вбројува во листата на алергени.
DMDM Hydantоin

 • Предизвикува алергиски реакции.
 • Негово распаѓање може да доведе до ослободување на формалдехид кој пак е канцероген.
Coumarin

 • Се вбројува во листата на алергени.
Benzophenone-3

 • Има штетно влијание врз ендокриниот систем.
Butylphenyl methylpropional

 • Претставува алерген.
Sodium hydroxide

 • Иритант за кожата, очите и белите дробови, особено опасен доколку се проголта, корозивен.
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde

 • Претставува алерген.
Triethanolamine (ТЕА)

 • Предизвикува алергиски реакции, вклучувајќи и проблеми со очите, сушење на косата и кожата.
 • Токсичен е за некои водни животни.
Potassium hydrоxide

 • Токсичен или опасен, особено за продукти кои се нанесуваат околу и на устата.
 • Корозивен е, може да предизвика изгореници.
Butulphenyl methylpropional

 • Претставува алерген.
Cocamide DEA

 • По апсорпција преку кожата, може да формира карциногени состојки.
 • Алерген, предизвикува контактен дерматитис, особено треба да внимаваат оние подложни на кожни алергии.
2-methyl-4-isothiazolinone – (Methylisothiazolinone)

 • Корозивен е, може да предизвика изгореници.
Benzophenone-4

 • Повисока концентрација може да предизвика алергиски реакции.
Eugenol, Geraniol, Isoeugoenol

 • Се вбројуваат во листата на алергени.
Alpha-isomethylionone

 • Се вбројува во листата на алергени.
Benzyl salicylate

 • Повисока концентрација може да предизвика алергиски реакции, особено треба да ги избегнуваат луѓе кои се подложни на алергиски реакции.
Citronellol

 • Се вбројува во листата на алергени.
Hydroxycitronellal

 • Се вбројува во листата на алергени.
Ammonia

 • Токсичен ако се вдише.
 • Корозивен е и многу штетен за очите.
 • Штетен и за водни организми.
4-amino-2-hydroxytoluene

 • Повисока концентрација може да предизвика алергиска реакција, а ако дојде во допир со очи да предизвика нивна иритација.
m-aminophenol

 • Токсичен е за водни организми.
 • Опасен ако се вдише или проголта.
Cetrimonium chloride

 • Во повисоки концентрации е токсичен за човековата кожа.
Ammonium hydroxide

 • Иритант за носот, грлото и белите дробови, кожата и очите (може да предизвика трајно оштетување).
 • Корозивен е.
 • Долга изложеност на ниски концентрации може да предизвика бронхитис.
p-aminophenol

 • Токсичен е и опасен и за средината, особено за водните организми.
p-phenylendiamine

 • Претставува иритант.
 • Токсичен е за средината, особено за водни организми.
Toluene-2,5-diamine sulfate

 • Токсичен е за животната средина, опасен ако се вдише и при контакт со кожа.
Sodium metabisulfite

 • Претставува иритант, опасен ако се проголта, постои ризик за сериозно оштетување на очите ако дојде во контакт со нив.
Salicylic acid

 • Опасна ако се вдише или проголта, и ако се апсорбира преку кожата.
 • Исто така претставува иритант.
Toluene-2,5-diamine sulfate

 • Токсичен е за средината, опасен ако се вдише и при контакт со кожа.
Lanalool

 • Претставува иритант, токсичен е за средината, особено за водни организми.
 • Опасен ако се проголта.
Resorcinol

 • Се вбројува во листата на алергени.
Fragrance

 • Синтетичките мириси кои се употребуваат во козметиката можат да имаат над 200 состојки, но нема начин да се знае кои се тие бидејќи на амбалажата на продуктот е назначено само „Fragrance“.
 • Овие хемикалии предизвикуваат вртоглавица, главоболки, чешање, хиперпигментација, кашлање, повраќање, иритација на кожата и други појави.

 
  Авторски Права © [Еко-свест]. Сите права се задржани!